Ugens Kunstner – Eva Steen Christensen

Ugens Kunstner – Eva Steen Christensen

Forbidden Lanscape, 2012. Foto: Erling Lykke Jeppesen.

Vis billedserie

Udstilling

Thilo Frank og Eva Steen Christensen

8 dec 2012 10 feb 2013

Thilo Frank, Eva Steen Christensen

Utzon Center
Se kort og tider

Arkitektoniske elementer og hverdagsobjekter bliver til skulpturelle former og installationer i Eva Steen Christensens kunstpraksis. Eva Steen Christensen er sammen med Thilo Frank aktuel med udstilling på Utzon Center i Aalborg.

Eva Steen Christensen. Foto: Pia Tafdrup.
Eva Steen Christensen. Foto: Pia Tafdrup.
Kunstneren kort
Eva Steen Christensen arbejder med både skulptur, installation og papirværker. Hun spænder vidt i medier og arbejder i så forskellige materialer som gulvtæpper, jernrør, sytråd, sten, stof og træ.

Eva Steen Christensen benytter sig af arkitektoniske skalaer og grundbegreber. Værkerne danner mellemrum og forskydninger, og skulpturerne bliver steder at gå rundt i.

Hun benytter allegoriske og psykologiske motiver som for eksempel huset, blomsten, skyggen og det dobbelte motiv. Disse billeder fra symbolverdenen indlejres i værkerne via konstruktions- og vækstprincipper, og værkerne fungerer både som konkrete og mentale rum.

Entré, 2004, Sophienholm. 225 x 225 cm., fyrtræ. Foto: Anders Sune Berg.
Entré, 2004, Sophienholm. 225 x 225 cm., fyrtræ. Foto: Anders Sune Berg.
Double Standard, 2007, 6 x 5 x 1 meter. Foto: Erling Lykke Jeppesen.
Double Standard, 2007, 6 x 5 x 1 meter. Foto: Erling Lykke Jeppesen.

Baggrund og praksis
Eva Steen Christensens praksis udspringer fra den engelske skulpturtradition, hvor brugen af readymades og et udviddet materialefelt i 80’erne og 90’erne definerede et nyt og åbent skulpturbegreb. Hun har siden hen anvendt disse tilgange i en mere personlig og psykologisk baseret fortælling.
 
Ved at forskyde og bearbejde hverdagsobjekter og materialer fra deres oprindelige funktion og udtryk, bryder Eva Steen Christensen vores almindelige sansning af de ting, vi kender – i processen hvor objekt og materiale dekonstrueres findes en åbning til en ny perception.

Omsvøb (Wrap), 2011. Foto: Erling Lykke Jeppesen.
Omsvøb (Wrap), 2011. Foto: Erling Lykke Jeppesen.
Det gælder også, hvor Eva Steen Christensen benytter sig af naturens indbyggede kontrast: på den ene side er den i besiddelse af en stærk struktur og en indbygget matematik – på den anden side er den i sit væsen ukontrollabel og organisk.
Det kommer til udtryk på to meget forskellige måder i værkerne Forbidden Landscape fra 2012 og i Omsvøb fra 2011.

Fencing, 2006. 500 x 600 x 700 cm. Tilhører KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg. Foto: Erling Lykke Jeppesen.
Fencing, 2006. 500 x 600 x 700 cm. Tilhører KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg. Foto: Erling Lykke Jeppesen.

Beskrivelse og analyse af et karakteristisk værk

I værket Fencing fra 2006 tager Eva Steen Christensen udgangspunkt i et hvidt stakit. Det klassiske stakit er et billede på vores romantiserede drøm om hjem og vi forbinder det med noget hyggeligt og trygt.

Eva Steen Christensen har humoristisk og æstetisk forvandlet stakittet til historier om opbrud, om manglende fodfæste, om bevægelser på hovedet og på vrangen.
Det velkendte stakit er krøllet, det suser rundt som en halsbrækkende rutchebane med loops og vridninger.
Det hjemlige er her således først og fremmest en mental tilstand om grænser, der hvirvler rundt i en evig forhandling.

Portfolio

Omvendte Huse, 2012. Foto: Anders Sune Berg.
Omvendte Huse, 2012. Foto: Anders Sune Berg.

Uden titel, objekt (landskab), 2012. 55 x 55 cm. Foto: Erling Lykke Jeppesen.
Uden titel, objekt (landskab), 2012. 55 x 55 cm. Foto: Erling Lykke Jeppesen.

Uden titel, objekt (lyserødt værelse), 2012. 54 x 57 cm. Foto: Erling Lykke Jeppesen.
Uden titel, objekt (lyserødt værelse), 2012. 54 x 57 cm. Foto: Erling Lykke Jeppesen.
Flowers of Discovery, installationsfoto, 2012. Korea Foundation Seoul. Foto: Eva Steen Christensen.
Flowers of Discovery, installationsfoto, 2012. Korea Foundation Seoul. Foto: Eva Steen Christensen.
Flowers of Discovery, installationsfoto, 2012. Korea Foundation Seoul. Foto: Eva Steen Christensen.
Flowers of Discovery, installationsfoto, 2012. Korea Foundation Seoul. Foto: Eva Steen Christensen.
Sandheden ligger udenfor mig (The Truth lies outside Me), 2011. (Detalje). Foto: Erling Lykke Jeppesen.
Sandheden ligger udenfor mig (The Truth lies outside Me), 2011. (Detalje). Foto: Erling Lykke Jeppesen.
Singing on Territory, 2011. (Detalje). Foto: Erling Lykke Jeppesen.
Singing on Territory, 2011. (Detalje). Foto: Erling Lykke Jeppesen.
State of Mind, 2011. Foto: Erling Lykke Jeppesen.
State of Mind, 2011. Foto: Erling Lykke Jeppesen.
Sandheden ligger udenfor mig (The Truth lies outside Me), 2011. Foto: Erling Lykke Jeppesen.
Sandheden ligger udenfor mig (The Truth lies outside Me), 2011. Foto: Erling Lykke Jeppesen.
Installationsfoto fra Vejen Kunstmuseum, 2010. Foto: Eva Steen Christensen.
Installationsfoto fra Vejen Kunstmuseum, 2010. Foto: Eva Steen Christensen.
Kunstlegeplads på Blågårdsplads, 2009. Foto: Eva Steen Christensen.
Kunstlegeplads på Blågårdsplads, 2009. Foto: Eva Steen Christensen.
Kunstlegeplads på Blågårdsplads, 2009. Foto: Eva Steen Christensen.
Kunstlegeplads på Blågårdsplads, 2009. Foto: Eva Steen Christensen.
Transparent Growth, 2008. 340 x 340 x 340 cm. Foto: Torben Eskerod.
Transparent Growth, 2008. 340 x 340 x 340 cm. Foto: Torben Eskerod.
Re-clining, 2005. 85 x 220 x 160 cm. Foto: Anders Sune Berg.
Re-clining, 2005. 85 x 220 x 160 cm. Foto: Anders Sune Berg.

Eva Steen Christensen (f. 1969) og bor og arbejder i København. Eva Steen Christensen er uddannet ved City of Bath College-Foundation Course 1992-93 samt Chelsea School of Arts - skulptur 1993-96.
Eva Steen Christensen er repræsenteret på bl.a. Herning Kunstmuseum, Kunsten i Aalborg, Statens Kunstfond og The London Institute-Collection.

Eventuelle udmærkelser:
2011 Arkens Rejselegat
2010 Billedkunstrådet - støtte til publikation
2009 Niels Wessel Bagges Hæderslegat
2008 Agnes Lunds Mindelegat

Medlem:
Skulpturi.dk
Værkstedsrådet/Statens Værksteder for kunst og Håndværk
Kunstforeningen Gl. Strand´s bestyrelse
Grønningen
BKF
Kunstnersamfundet
Madeleines Madteater´s Kreative bestyrelse
Videnskabsteatrets Udviklingsgruppe

Bibliografi:
2010 Monografi/Eva SteenChristensen - legatudstilling Vejen Kunstmuseum
Grønningens udstillingsavis
2008 Skulpturer i Eventyrhaven 2008 - katalog
Grønningens udstillingskatalog
2007 Rundt på gulvet –katalog – Kunsthallen Brandt
2006 Malm2 - Katalog
Billedpædagogisk Tidsskrift
2004 Rhymfaxe – September s. 16-18
C/O Sophienholm – Katalog

Eva Steen Christensens hjemmeside

Vis billedserie

Udstilling

Thilo Frank og Eva Steen Christensen

8 dec 2012 10 feb 2013

Thilo Frank, Eva Steen Christensen

Utzon Center
Se kort og tider

Kommentarer

Del artiklen

'Ugens Kunstner - Eva Steen Christensen'

Facebook