Samlingen
12 jun 2021

Mike Kelley: Animal Self and A Friend of the Animals, 1987. Foto: Helene Toresdotter.

Malmö Konstmuseum har en av Sveriges största konstsamlingar med runt 40 000 objekt. Det är en unik kollektion, ägd av Malmö Stad och malmöborna själva. I utställningen Samlingen visas ett konsthistoriskt tvärsnitt ända fram till 2000-talet.

I Samlingen kan vi följa hur måleri, grafik, skulptur, konsthantverk, möbler och textil förändras med tiden och med sin omvärld. Banbrytande uttryck och stilar växer fram, faller ur modet och återkommer i nya tappningar.

Men Samlingen är inte bara en kronologisk utställning. Den visar att konsthistorien inte är en historia utan består av otaliga berättelser, nyanser och perspektiv – många av dem glömda eller gömda.

Genom utställningen löper därför flera förmedlingsspår som var på sitt sätt lyfter fram olika element och lärdomar ur Malmö Konstmuseums samlingar och synar dem i nytt ljus. Dessa spår skapas tillsammans med olika sakkunniga och skribenter, från konsthistoriker till barnboksförfattare, och kommer att fyllas på, bytas ut och förändras löpande. På så vis kan en besökare se utställningen flera gånger och varje gång upptäcka och lära sig någonting nytt.

Malmö Konstmuseums samlingar har byggts upp av inköp och betydande donationer genom åren och utökas ständigt med aktuella nyförvärv, med särskilt fokus på nordisk samtidskonst. Precis som äldre tiders konst påverkades av sin samtid så påverkar vår tids idéer och strömningar nutidskonsten. Därför är samlingen i högsta grad levande och befinner sig lika mycket i historien som i nutiden.

Kilde: Malmö Konstmuseum

Malmö Konstmuseum

Malmöhusvägen 6
SE-201 24 Malmö

Tilgængelighed:

Niveaufri adgang - ja

Handicaptoilet - ja
Gratis for ledsager - ja

Tirs-søn 11-17
Tors 11-19

Entré til udstillinger
Voksen: 60 Kr.
Studerende: 20 Kr.

Kontakt

+46 (0)40 34 10 00

Samlingen
12 jun 2021

Del

'Samlingen'

Facebook