Rosa Barba: Elements of Conduct
18 feb 201714 maj 2017

Anbefalet under Det skal du se! uge 7
Rosa Barbas medium är film och hennes verksamhet relaterar sig på olika sätt till filmiska metoder och genrer. Konstnärens intresse för filmmediets berättartekniker har en stor betydelse för verken. Det resulterar i en rad experimentella tillvägagångssätt där allt kan samverka och bli meningsbärande – det rent visuella, filmens tekniska apparatur och ljudinslaget. Konstverken låser inte olika genrer utan ger snarare intryck av att upplösa dem: här blandas dokumentär med fiktion, myt med verklighet, handfast material med textinslag och poesi.

Rosa Barba: Bending to Earth, 2015. 35-mm film, color, optical sound; 15 min. Film still © Rosa Barba
Rosa Barba: Bending to Earth, 2015. 35-mm film, color, optical sound; 15 min. Film still © Rosa Barba

I den digitala tidsåldern vidareutvecklar Rosa Barba den analoga filmen och ser genom den en möjlighet att närma sig skulptur och installation. I Malmö Konsthall uttrycker det sig bland annat genom en större, centralt placerad struktur. Verket som har titel Blind Volumes fungerar som plattform och visningsyta för flera verk samtidigt som det förmår att arbeta med utställningsrummets omfattande volym. Installationen kompletteras med projektioner i flera format (70-, 35- och 16-millimeter), där själva filmapparaturen visas fram och blir en del av verket.

Rosa Barba föddes i Agrigento på Sicilen 1972, och bor och verkar idag i Berlin. Hon har ställt ut separat på flera välkända konstinstitutioner som till exempel TATE Modern, London, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid, MoMA PS1, Long Island City NY, MIT List Visual Arts Center, Cambridge MA, och Kunsthaus Zürich. Barbas filmer deltar också ofta i filmfestivaler över hela världen.

Kilde: Malmö Kunsthal

Malmö Konsthall

S:t Johannesgatan 7
SE-205 80 Malmö

Man-søn 11-17
Ons 11-21

Gratis entré

Kontakt

+46 (0)40 34 60 00

Rosa Barba: Elements of Conduct
18 feb 201714 maj 2017
Kurator

Del

'Rosa Barba: Elements of Conduct'

Facebook