Moki Cherry
23 sep 20233 mar 2024

Moki Cherry, D.C. (beskuren), 1981 Foto: Prallan Allsten/Moderna Museet

Anbefalet under Det skal du se! uge 38

Betalt indhold

Pressemeddelelse:

Moki Cherrys färgstarka konst förenar måleri, skulptur, textil, mode och scenografi. Vardagslivet och konsten länkas samman; fodralet till ett musikinstrument är underlaget till en målning, väskor att packa i är bearbetade textila collage och i teckningar formuleras en livsåskådning med naturen i centrum. Cherry kommenterade själv denna gränsöverskridande verksamhet med beskrivningen ”scenen är hem, och hemmet är en scen”.
Konsten kunde vara del av konserter i Paris, Köpenhamn eller på den skånska landsbygden. Genom att presentera sin konst även utanför konstgallerier och teaterscener, bland annat i sitt hem, luckrade Cherry upp hierarkier mellan det offentliga och privata och mellan aktör och publik. Barnen, egna och andras, var både publik och samarbetspartners.

Cherry var praktiserande buddhist och i sitt arbete kombinerade hon influenser från österländska religioner och västerländsk konsthistoria. Även ett omfattande resande och internationella samarbeten inspirerade uttrycket. Resultatet är ett brokigt gestaltande med naivistiska inslag och symboler, befolkat av mänskliga och icke-mänskliga varelser. Senare verk bär också spår av kubism och mer abstrakta former.

Moki Cherry föddes i Koler i Norrbotten, och flyttade till Stockholm 1962 för att studera mode. 1970 flyttade hon med sin familj till Tågarp i nordvästra Skåne och transformerade en före detta skola till familjens hem, men även till en samlingsplats för musik, teater, barnverksamhet och konst. Med sin man, musikern Don Cherry, etablerade hon Organic Music Society (1966–1977) som hon såg som det största som hänt konstscenen sedan Svenska Baletten (1920–1925). Från slutet av 1970-talet delade hon sin tid mellan Tågarp och New York.

Moki Cherry (1943–2009) har en lång historia med Moderna Museet. 1971 deltog hon och Don Cherry i utställningen ”Utopier och visioner 1871–1981”, där de gavs möjlighet att skapa en totalinstallation – en levande miljö där musik, konst och vardagslivet tilläts pågå samtidigt. Moderna Museet i Stockholm visade en utställning med Moki Cherry 2016. Utställningen på Moderna Museet Malmö presenterar en bred bild av konstnärskapet och omfattar även en kreativ verkstad.

Dette indhold er produceret i samarbejde med et udstillingssted som en del af udstillingstedets Artguide-abonnement hos kunsten.nu.
Kunsten.nus uafhængige redaktion har intet at gøre med indholdet.

Moderna Museet Malmö

Ola Billgrens plats 2-4
SE-211 29 Malmö

Tilgængelighed:

Niveaufri adgang - ja

Handicaptoilet - ja
Gratis for ledsager - ja

Tirs-søn 11-17
Tors 11-19

Voksen: 150 Kr.
Studerende & pensionister: 120 Kr.

Kontakt

+46 852023500

Moki Cherry
23 sep 20233 mar 2024

Del

'Moki Cherry'

Facebook