Lekens natur: Landskrona genom barnens ögon
30 sep 202312 nov 2023

Lekens natur: Landskrona genom barnens ögon på Landskrona Foto 2023

Betalt indhold

Pressemeddelelse:

ekens natur är en utställning sprungen ur ett samarbete mellan konstnären Róisín White och barn från Landskrona. Den är resultatet av flera workshops ledda av Róisín under hennes residens hos Landskrona Foto under våren 2023. Syftet med projektet var att få syn på staden genom ögonen på de barn som bor här i Landskrona. När de möttes utforskade Róisín och barnen platser som var viktiga och intressanta från barnens perspektiv. De visade Róisín saker som hon själv kanske hade missat. De berättade om platserna för henne, och delade med sig av sina minnen och upplevelser därifrån. Tillsammans dokumenterade de platserna genom att fotografera. Barnen uppmuntrades att experimentera med sina kameror – att titta riktigt nära, ta sin tid, och att ha roligt medan de fotograferade. Uppgiften var helt fri, de fick fotografera vad de ville.

Resultatet blev över 1300 fotografier som barnen tagit. Bilderna reflekterar den lekfullhet med vilken barnen tog sig an uppgiften. Inför arbetet med den här utställningen träffade Róisín barnen och pratade om alla de bilder de tagit. De la märke till att många drogs till att fotografera samma saker, och att vissa bilder blev till på särskilda sätt (som att sänka ner kameran i vatten!). De pratade även om hur de ville att det skulle kännas i utställningsrummet, och vilka bilder de verkligen ville ha med.

Samtidigt som barnen tog fotografier, skapade Róisín en egen bildserie. I den har hon utgått från samtal och upplevelser hon hade tillsammans med barnen, och försökt att spegla stunderna av lek. Genom sina fotografier försöker hon även att minnas hur man leker, så som hon gjorde när hon var i deras ålder. Många av de platser hon har fotograferat är sådana som barnen berättade om som favoritplatser, men som inte var möjliga att besöka tillsammans under workshopen.

Róisín White är bildkonstnär och konstpedagog från Irland. Hon arbetar huvudsakligen med fotografi, men intresserar sig även för skulptur i mixed media. Hennes arbeten tar ofta avstamp i hittat- och arkivmaterial, som hon sedan närmar sig genom fiktivt berättande. Hon har haft utställningar på Irland och i Europa. 2022 vann hon Landskrona Foto & Breadfield Dummy Award, och kommer under 2023 publicera sin bok Lay Her Down Upon Her Back. Róisín har som konstpedagog arbetat med barn och ungdomar i över 10 år. Hon inspireras av den lekfullhet och nyfikenhet med vilken barn och unga tar sig an konstnärligt arbete. Róisín strävar efter att skapa en miljö som ger barnen självförtroende att följa sina intressen och testa sina idéer. Hon har nyligen arbetat i projekt för PhotoIreland, The Ark Children’s Cultural Centre, samt Greywood Arts/National Space Station på Irland.

Dette indhold er produceret i samarbejde med et udstillingssted som en del af udstillingstedets Artguide-abonnement hos kunsten.nu.
Kunsten.nus uafhængige redaktion har intet at gøre med indholdet.

Landskrona Foto

Kavallerigatan 4
261 31 Landskrona

Tors-søn 12-17

Entré gratis

Lekens natur: Landskrona genom barnens ögon
30 sep 202312 nov 2023

Del

'Lekens natur: Landskrona genom barnens ögon'

Facebook