Jacqueline de Jong & The Situationist Times – Same Player Shoots Again!
15 sep 201813 jan 2019

Anbefalet under Det skal du se! uge 37
Den nederländska konstnären Jacqueline de Jong (f. 1939) var redaktör och utgivare av tidskriften The Situationist Times under åren 1962–1967. Hon var lite över tjugo år gammal när hon gick med i den Situationistiska Internationalen, en revolutionär avantgarde-rörelse som grundats år 1957 av bl.a. den franske filmskaparen och skribenten Guy Debord och den danske konstnären Asger Jorn.

The Situationist Times No.5, 1964. Foto: Øivind Möller Bakken

Under ett möte för rörelsens centralkommitté i Bryssel år 1961 presenterade de Jong förslaget att göra en engelskspråkig tidskrift med namnet The Situationist Times som skulle tjäna som ett komplement till Internationale Situationniste. När hon 1962 gav ut det första numret av tidskriften hade hon dock redan blivit utesluten ur den Situationistiska Internationalen, och tidskriftsprojektet hade förändrats.

Det flerspråkiga, tvärdisciplinära och multikulturella överflödet The Situationist Times bjöd på gjorde den till en av 60-talets mest fascinerande och lekfulla kulturtidskrifter. I sex anmärkningsvärt varierade nummer utmanade The Situationist Times inte bara läsarnas föreställningar om vad det innebar att vara situationist, utan även traditionella idéer om vad kultur är, och hur den blir till, formas, och förmedlas.

Utställningen ger besökaren möjlighet att utforska The Situationist Times historia, labyrinter, förgreningar och kontroverser. I sällskap av Jacqueline de Jong, som berättar om tidskriftens tillblivelse i en serie nya videoklipp, kan man bläddra i utvalda originalutgåvor eller utforska hela det utgivna materialet genom ett digitalt gränssnitt som utvecklats av Scandinavian Institute for Computational Vandalism i Oslo. Tillsammans med utvalda konstverk av de Jong visar utställningen även material som hon och konstnären Hans Brinkman samlade in i det tidiga 70-talet inför utgivningen av ett tänkt sjunde nummer om flipperspel, som aldrig kom att se dagens ljus. Detta nyligen återupptäckta material ställs ut tillsammans med verk av Jacqueline de Jong som tematiskt behandlar flipperspel.

Kilde: Malmö Konsthall

Malmö Konsthall

S:t Johannesgatan 7
SE-205 80 Malmö

Man-søn 11-17, ons 11-21

Gratis entré

Kontakt

+46 (0)40 34 60 00

Jacqueline de Jong & The Situationist Times – Same Player Shoots Again!
15 sep 201813 jan 2019

Del

'Jacqueline de Jong & The Situationist Times – Same Player Shoots Again!'

Facebook