Hassan Sharif: I Am The Single Work Artist
19 sep 202010 jan 2021

Anbefalet under Det skal du se! i uge 38.

Hassan Sharif var fram till sin bortgång 2016 en pionjär inom experimentell samtidskonst i Mellanöstern och skapade sina verk av billiga vardagsmaterial i protest mot en elitistisk konstvärld. Med vandringsutställningen Hassan Sharif: I Am The Single Work Artist introducerar Malmö Konsthall i höst ett unikt konstnärskap från en del av världen som svensk publik sällan har möjlighet att möta.

Hassan Sharif: Jumping No. 1, 1983. 3 of 7 photographs. Photo-documentation of a performance in Dubai, Courtesy of Hassan Sharif Estate; Alexander Gray Associates, New York; gb agency, Paris; Gallery Isabelle van den Eynde, Dubai

Hassan Sharif (1951–2016), som bodde och var verksam i Dubai, Förenade Arabemiraten, klassas i dag som en av 1900-talets mest inflytelserika konstnärer från Mellanöstern. Han inspirerade samtida konstnärer och betraktas i dag som en föregångare av en hel generation yngre konstnärer i regionen, samtidigt som hans verksamhet först nyligen börjat få ett bredare erkännande i Europa. Vandringsutställningen Hassan Sharif: I Am The Single Work Artist är den hittills största och mest omfattade översikten av Sharifs arbete. Det är den första stora retrospektiva utställningen i Europa och hans första soloutställning i Sverige, med över 120 verk.

Hassan Sharif ville att konsten skulle finnas till för den breda allmänheten, inte bara för konstexperter och samlare. Det bidrog till att han tidigt började arbeta icke-kommersiellt i det offentliga rummet i emiratet Sharjah. Han skapade sina verk av billiga vardagsmaterial eller massproducerade föremål från marknader. Plastmuggar, bestick, flip-flops, filtar och billiga leksaker dög lika väl att skapa konst av som något annat – ett uttryck för hans kritiska hållning till den framväxande konsumtionskulturen i Gulfregionen efter upptäckten av olja på 1950-talet. Många av verken i utställningen utforskar stadens och konsumtionssamhällets utveckling.

Hassan Sharif växte upp i en tid med stor social och ekonomisk omvälvning, som han skildrade i satirer om både vardagsliv och politik för magasinet Akhbar Dubai. Senare skulle han bli den första konstnär att introducera modern konst i Gulfregionen och omtalas i dag som ”den moderna konstens fader”. Genom sin roll som både lärare, kritiker och översättare bidrog Sharif till att skapa en ny förståelse för konst i arabvärlden. Han bröt med den allmänt accepterade uppfattningen om konst och konstproduktion i arabvärlden och antog i stället, inspirerad av studier i London 1979–84, en innovativ, experimentell metod som väckt genklang hos efterföljande generationer. Det tog dock många år innan hans konst blev erkänd av den samtida konstvärlden både i öst och väst.

Under sin livstid skapade Hassan Sharif en komplex samling av verk som inkluderade målningar, politiska satirer, skulpturala installationer och performance. Tyngdpunkten i utställningen ligger på skulpturer och objekt.

Kilde: Malmö Konsthall

Malmö Konsthall

S:t Johannesgatan 7
SE-205 80 Malmö

Man-søn 11-17.

Gratis entré

Kontakt

+46 (0)40 34 60 00

Hassan Sharif: I Am The Single Work Artist
19 sep 202010 jan 2021

Del

'Hassan Sharif: I Am The Single Work Artist'

Facebook