Glömskans arkiv
5 maj 202314 maj 2023

Jacqueline Miura, Sanna Gibbs and Miguel Cortés with Petri Sångare. Photo: Emmalisa Pauly.
Pressemeddelelse:

Glömskans arkiv – en föreställning om rasistiskt våld och antirasistiskt motstånd

Glömskans arkiv är ett sceniskt körverk om minne, sorg och rasistiskt våld med Malmö som horisont. Librettot är en nyskriven diktsvit av poeterna Felicia Mulinari och Athena Farrokhzad i dialog med sociala rörelser i Malmö. Körverket har tonsatts av Tebogo Monnakgotla och iscensätts av regissören Saga Gärde på Malmö Konsthall. Recensenter inbjuds till premiären den 5 maj kl 19.

Glömskans arkiv är ett storskaligt körverk som skildrar samtida händelser och erfarenheter av rasistiskt våld, liksom antirasistiskt motstånd och dagar av gemenskap. Urpremiären sker på Malmö Konsthall den 5 maj och sammanlagt ges sju kostnadsfria föreställningar under perioden 5–14 maj. Platser bokas via Billetto.

– Glömskans arkiv är både en sorgeakt och en anklagelseakt. Diktsviten gestaltar mycket rasistiskt våld, samtidigt som vi också försökt få in både ömhet, motstånd och gemenskap. Vi ville gestalta maktens glömska och hur den glömskan upprätthåller rasismen, samtidigt som vi ville visa på det minnesarbete och motstånd som hela tiden pågår i staden, säger författaren Felicia Mulinari.

Verket påminner oss bland annat om knivattacken på Showan Shattak den 8 mars 2014 och den skräck som den rasistiska seriemördaren Peter Mangs utsatte människor för i Malmö 2003–2010. Glömskans arkiv utgår ifrån Malmö men skildrar strukturer och historier som känns igen i hela Sverige. Dikten framförs av Malmökören Petri Sångare tillsammans med operasolisterna Jacqueline Miura och Sanna Gibbs och scenkonstnären Miguel Cortés. Inspirerade av ceremoniella cirklar och ritualens rytm har det konstnärliga teamet skapat ett rum där besökarna sätts i centrum.

– Jag upplever verket lite som ett slags rekviem. En bön för de avlidna, men också ett tillfälle för dem som blev kvar att reflektera och känna tillsammans. Det blir en genomgång över vad som hände, vad som gjordes och vad som händer nu, säger Sanna Gibbs.

Sociala rörelser inbjudna

Under de två veckor som Glömskans arkiv visas på Malmö Konsthall blir utställningshallen en plats även för minnesarbete och samtal. Föreningar och organisationer i Malmö har bjudits in att delta i fördjupande samtal som utgår ifrån verket och undersöker glömskans och minnets roll för antirasistisk kamp. På premiärkvällen blir det ett samtal med manusförfattarna Athena Farrokhzad och Felicia Mulinari samt curatorerna för grupputställningen Hela staden är ett monument; Anna Wahlstedt och Rena Baledi.

De övriga publiksamtalen gästas av Malcolm Jallow, ordförande för Afrosvenskarnas forum för rättvisa (7 maj), Rebecka Katz Thor, som forskar om monument och minnesarbeten i Sverige (11 maj), och Nicolas Lunabba, verksamhetsledare för organisationen Hela Malmö (12 maj). Samtalen leds av journalisten Shora Esmailian.

Sociala rörelser involverades även i manusarbetet. Genom en brevväxling med representanter för sociala rörelser undersökte Mulinari och Farrokhzad minnets och glömskans roll för antirasistisk kamp. Inspirerade av svaren skrev de diktsviten, format som ett år av rasistiskt minne. En av rörelserna, Hela Malmö, medverkar i föreställningen som publikvärdar och framför även delar av diktsviten.

Del av stadens antirasistiska arbete

Glömskans arkiv görs av Amfi, en plattform för ny dramatik som utvecklar scenkonsten genom språket, på uppdrag av Malmö stad. Föreställningen är del av projektet Antirasistiskt monument, som ska leda till ett permanent antirasistiskt verk i Malmö 2025. Projektet uppstod tack vare de malmöbor som 2019 i ett medialt upprop i Sydsvenskan efterlyste ett minnesmärke för Peter Mangs offer. I dag drivs projektet av initiativtagarna tillsammans med Malmö stad.

Glömskans arkiv är en del av Hela staden är ett monument, en utställning med tillfälliga verk som visats runt om i Malmö under 2022 och 2023 av konstnärerna Simon Ferner, Hanni Kamaly, Salad Hilowle och Ikram Abdulkadir. Verken undersöker maktstrukturer och omsorgs- och minnespraktiker i och genom det offentliga rummet.

Malmö Konsthall

S:t Johannesgatan 7
SE-205 80 Malmö

Tilgængelighed:

Niveaufri adgang - ja

Handicaptoilet - ja
Gratis for ledsager - ja

Tirs-søn 11-17
Ons 11-19

Gratis entré

Kontakt

+46 (0)40 34 60 00

Glömskans arkiv
5 maj 202314 maj 2023

Del

'Glömskans arkiv'

Facebook