Anders Sunna: Illegal Spirits of Sápmi
28 okt 202314 jan 2024

Anders Sunna, Illegal Spirits of Sápmi. Installationsvy, samiska paviljongen, Venedigbiennalen, 2022. Foto: Michael Miller, Office for Contemporary Art Norway. Bildupphovsrätt 2013.

Anbefalet under Det skal du se! uge 43

Betalt indhold

Pressemeddelelse:

Verket mäter ca 20 meter i längd och historien berättas i fem kapitel från 1970-talet och fram till idag, med en målning per decennium. Målningarna är infogade i en träkonstruktion som även rymmer ett arkiv över alla de rättstvister som familjen varit involverad i. Besökare är välkomna att botanisera bland de många pärmarna, innehållandes tusentals dokument.

– Illegal Spirits of Sápmi gestaltar en samisk renskötarfamiljs kamp mot myndigheterna, berättar utställningens curator Joa Ljungberg. Det är en berättelse om utdragna konflikter med stora personliga förluster. Bakom denna familjetragedi döljer sig dessutom en större berättelse om förtryck med koloniala förtecken. För Anders Sunna har konsten erbjudit en möjlighet till upprättelse och ett sätt att föra sin familjs talan.

Anders Sunna gestaltar sin familjs halvsekellånga konflikt med den svenska staten. Stridigheterna som format livet för tre generationer inom familjen Sunna har ursprung i 1971 års rennäringslag och hur den kom att tolkas. Den huvudsakliga motparten har varit Länsstyrelsen i Norrbotten men i ett senare skede även Sametinget. Som konsekvens har familjens renar tvångsförflyttats, ett 30 km långt stängsel har byggts för att hindra deras renar från att ta sig till sina naturliga betesmarker, samebyar har ställts mot varandra och familjen har förlorat rätten att bedriva renskötsel.

“Jag kommer ihåg hur orolig mamma var när pappa och hans bröder var i renskogen, hon gick där hemma och blev alltmer stressad ju längre det dröjde… undrade om de skulle komma hem eller om de skulle hittas skjutna. Så pass illa var det under den värsta perioden” (ur konstnärens text om målningen “Area Infected”).

”Illegal Spirits of Sápmi” visades första gången under Venedigbiennalen 2022. Nordiska paviljongen hade då förvandlats till den samiska paviljongen, med Pauliina Feodoroff, Máret Ánne Sara och Anders Sunna som medverkande konstnärer. Projektet, som genomfördes på uppdrag av OCA – Office for Contemporary Art Norway, lyfte på ett nyskapande och kraftfullt sätt fram det samiska urfolkets kultur och dess landområde Sápmi, vars gränser genomkorsar Norge, Sverige och Finland, samt även omfattar en del av Ryssland. Sedan 2022 ingår ”Illegal Spirits of Sápmi” i Moderna Museet samling.

I samband med utställningen på Moderna Museet Malmö arrangeras den 24 november ett halvdagsseminarium med föreläsningar och samtal.

Dette indhold er produceret i samarbejde med et udstillingssted som en del af udstillingstedets Artguide-abonnement hos kunsten.nu.
Kunsten.nus uafhængige redaktion har intet at gøre med indholdet.

Moderna Museet Malmö

Ola Billgrens plats 2-4
SE-211 29 Malmö

Tilgængelighed:

Niveaufri adgang - ja

Handicaptoilet - ja
Gratis for ledsager - ja

Tirs-søn 11-17
Tors 11-19

Voksen: 150 Kr.
Studerende & pensionister: 120 Kr.

Kontakt

+46 852023500

Anders Sunna: Illegal Spirits of Sápmi
28 okt 202314 jan 2024

Del

'Anders Sunna: Illegal Spirits of Sápmi'

Facebook