Ulf Rollof: Akut
22 jun 201711 feb 2018

Precis innan midsommar öppnar en omfattande utställning med Ulf Rollofs komplexa och mångfacetterade konstnärskap i Turbinhallen på Moderna Museet Malmö. Akut kretsar kring vår tids stora frågor och summerar 40 år av Rollofs konstnärliga gärning i en existentiell och fysisk upplevelse.

Ulf Rollof: Glödsol, 1989 © Ulf Rollof

Ulf Rollof (f. 1961) har sedan 1980-talet arbetat i en mängd olika material och uttryck – skulptur, verk på papper, rörlig bild, experimentellt måleri, mekaniska installationer, fotografi. I utställningen Akut visas ett 20-tal verk – från hans tidiga akvareller över fotografier och stora installationer till hans skjutmålningar och de senaste stora ljusmålningarna. Moderna Museet har en omfattande samling av Ulf Rollofs verk, och utöver den har utställningen kompletterats med viktiga inlån från konstnären själv och privata långivare. Som betraktare får man nu chansen att ta del av ett rikt och brett konstnärskap, vars verk känns mycket angelägna i dag.

Utställningen Akut är en existentiell, fysisk och påtaglig upplevelse, där fler sinnen än ögonen aktiveras. Ett antal verk är också monumentala där hela Turbinhallen tas i anspråk. Här kan verket Änglafällan (1984) nämnas – en landningsbana för änglar – som nu för första gången ställs ut hängandes vertikalt från 11 meters höjd.

Änglafällan är en av flera storskaliga installationer som visas i utställningen. För första gången visas även Lifeboat, efter en omfattande restaurering, i en stor presentation med samtliga 365 vaxbåtar”, säger Iris Müller-Westermann, museichef och curator för utställningen.

Ulf Rollofs konst skapas i dialog med det han upplever här och nu. Även om utgångspunkten alltid är hans egna upplevelser blir verken aldrig privata, utan snarare berör de det allmänmänskliga med stor kraft. Ulf Rollofs verk rör gränser på olika sätt. Gränser mellan det organiska och det artificiella, det rationella och det ockulta, och fysiska landsgränser. Återkommande teman är också tid och rörelse, samt relationen mellan två motpoler – så som hetta och kyla, liv och död, människa och djur.

“Ulf Rollof håller sig inte till en definierbar stil eller ett uttryck. Genom den här tillbakablicken, som utställningen Akut för första gången erbjuder, synliggörs istället teman och röda trådar som löper genom hela hans konstnärskap”, säger Iris Müller-Westermann.

Ulf Rollof har visats runt om i världen, bland annat på Documenta IX i Kassel 1992, på Venedigbiennalen 1999 samt på MUAC i Mexico City 2009. Ulf Rollof är född 1961 och bor och arbetar i Stockholm. Till utställningen produceras en rikt illustrerad katalog, som ges ut under hösten.

Kilde: Moderna Museet Malmö

Moderna Museet Malmö

Ola Billgrens plats 2-4
SE-211 29 Malmö

tir-ons 11-17, tors 11-19, fre-søn 11-17

BEMÆRK: Grundet COVID-19 holder museet midlertidigt lukket.

Kontakt

+46 852023500

Ulf Rollof: Akut
22 jun 201711 feb 2018

Del

'Ulf Rollof: Akut'

Facebook