Siri Ekker Svendsen: All the whisperings of the world
21 okt 201726 nov 2017

Den norska konstnären Siri Ekker Svendsen har genom fotografi undersökt naturens och människans sårbarhet, grundat i hennes egen allergi mot paranöten. Projektet har tagit henne till regnskogen i regionen Madre de Dios, Peru. Regnskogen används ofta som urbilden för kaos, men är i själva verket ett finkalibrerat system där varje organism har en viktig roll. Kaos förknippas ofta med fara, men det som är farligt kan på samma gång upplevas som lockande.

I utställningen ser vi bilder på paranötsträdet och dess livsmiljö, på nöten i kraftig förstoring, samt av den allergiska reaktion nöten kan framkalla i konstnärens kropp. Det är en resafrån ett makro- till ett mikrouniversum, med den mänskliga kroppen som länkmellan en yttre och en inre verklighet.

I samarbete med institutet för biovetenskap vid Oslo Universitet har Siri Ekker Svendsen fotograferat paranöten genom mikroskop. Nötens celler syns som halvgenomskinliga utrymmen, och strukturen kan ses som ett landskap fotograferat från ovan.

Siri Ekker Svendsen. Utan titel, 2016. Foto: Sv/v fotografi

Paranöten innehåller ett kraftigt allergiframkallande ämne, och konstnären är själv så överkänslig att bara ett litet spår av nöten kan vara dödligt. Enkelt uttryckt så aktiverar en allergisk reaktion så kallade mastceller, som är en del av immunförsvaret. De släpper ut en stor mängd histamin i omkringliggande vävnad, och löses sedan själva upp. Genom mikroskopet ser vi de kollapsade cellerna som en slags mikroskopiska ruiner. Bilderna inifrån kroppen är tagna av dr. Mats Block.

Paranötsträdet växer bara naturligt i Amazonas och är ett exempel på mutualism, vilket innebär att två eller flera arter i ett ekosystem samarbetar för att kunna överleva. Trädet är beroende av en speciell typ av bi, en sällsynt orkidé och en specialiserad gnagare för att pollineras och sprida sina frön. Utan detta sammanhang kan det inte föröka sig, och bär därför frukt framförallt i orörda skogar. Paradoxalt nog är paranötsträdet skyddat, men inte de arter som trädet är beroende av. Madre de Dios är en del av Amazonas som anses vara världens mest artrika regnskog. Den hotas av gruvdrift, vägbyggen och olaglig avverkning. Den biologiska mångfald och komplexitet som regnskogen innebär går inte att framställa på konstgjord väg.

Siri Ekker Svendsen vill genom utställningen undersöka både känslan av förlust när naturområden hotas, ochrädslan vi upplever när vi själva är i fara och konfronteras med vår egen dödlighet. Det mätbara, vetenskapliga ställs sida vid sida med känslan av att tillhöra ett större sammanhang – ett ekosystem.

Kilde: Malmö Konsthall

Malmö Konsthall

S:t Johannesgatan 7
SE-205 80 Malmö

Tilgængelighed:

Niveaufri adgang - ja

Handicaptoilet - ja
Gratis for ledsager - ja

Tirs-søn 11-17
Ons 11-19

Gratis entré

Kontakt

+46 (0)40 34 60 00

Siri Ekker Svendsen: All the whisperings of the world
21 okt 201726 nov 2017

Del

'Siri Ekker Svendsen: All the whisperings of the world'

Facebook