Show and Tell – at vise og berette
30 sep 201721 jan 2018

 

Show and Tell – att visa och berätta på Malmö Konstmuseum är en utställning som är växt fram ur diskussionerna om ett nytt konstmuseum i Malmö. Genom verk och konstnärskap, från antiken och fram till idag, utforskas vad ett museum är och vad det skulle kunna vara.

Går det att göra en utställning utifrån diskussioner om ett nytt konstmuseum? Ja absolut! Samtidigt som utredningen om ett nytt konstmuseum togs fram i våras har tankarna omvandlats till en utställning. En form där Matts Leiderstam, konstnär och professor vid Konsthögskolan i Malmö och Cecilia Widenheim, chef för Malmö Konstmuseum tittar på samlingen med framtiden i fokus.

Richard Bergh, Slutad seance, 1884. Foto: Malmö Konstmuseum

– Vi funderade över hur konstmuseet skulle kunna se ut om kontexten var annorlunda, om det redan fanns en ny byggnad att visa mer av samlingen i. Vilka verk skulle vi välja? säger Matts Leiderstam.

– Vi har utgått från verk som är extra angelägna idag, dels för att visa på konstens fenomenala förmåga att beskriva stämningslägen och se samband över tid. Men också för att visa hur fantastiskt rik och komplex Malmös konstsamling är, berättar Cecilia Widenheim.

Malmö Konstmuseum har en av landets viktigaste konstsamlingar som till stor del ligger dold i magasin. Utställningen där några av de mest kända verken lyfts fram i nytt ljus är därför en möjlighet att få se välkända konstnärer som Anders Zorn, Vera Nilsson, Siri Derkert och Vilhelm Hammershøi sida vid sida med 1500-talsmästare, antika skulptörer och konstnärer som är verksamma idag.

– Utställningen utgår inte från någon kronologi eller klassisk kategorisering utan löser istället upp epoker och teman för att hitta nya referenser, berättelser och korsmöten, förklarar Anna Grankvist, intendent på Malmö Konstmuseum.

Det finns flera exempel på den här typen av möten i utställningen där invanda föreställningar om oss själva och världen vi lever i omprövas. Som när Ann-Sofi Sidéns verk, En Resa Genom Sverige filmad från hästryggen som en roadmovie 2010, visas vid sidan av sekelskiftets nationalromantiska landskapsskildringar. Tillsammans utforskar de hur bilden av Sverige har skapats, omformulerats och debatterats av konstnärer i olika tider.

Kilde: Malmö Konstmuseum

Malmö Konstmuseum

Malmöhusvägen 6
SE-201 24 Malmö

Tirs-søn 11-17
Tors 11-19

Entré til udstillinger
Under 19 år: Gratis

Kontakt

+46 (0)40 34 10 00

Show and Tell – at vise og berette
30 sep 201721 jan 2018
Kurator

Del

'Show and Tell – at vise og berette'

Facebook