Migration: Spår i en konstsamling
11 okt 201923 feb 2020

Den 11 oktober öppnar utställningen Migration: Spår i en konstsamling på Malmö Konstmuseum. En utställning om exil och migration som visar verk från 1880-talet fram till idag som på olika sätt relaterar till 100 år av migrationshistorier.

Sonia Delaunay-Terk: Rythme couleur, 1952. Foto: Helene Toresdotter/Malmö Konstmuseum (bilden är beskuren).

En av utställningens utgångspunkter är tiden vid andra världskrigets slut. Platsen är Malmö Museum våren 1945. Tidningarna rapporterade om Röda Korsets vita bussar som hjälpt överlevande att komma till Sverige. Nu inackorderades de på tillfälliga flyktingförläggningar i Malmö – men fler platser behövdes. Museichefen Ernst Fischer beslutade då över en natt att stänga den ordinarie verksamheten till förmån för de nyanlända med hundratals sovplatser. Några av de som bodde på museet var konstnärer och illustratörer som lämnade efter sig teckningar som skildrar livet i koncentrationslägren, några av dessa visas i utställningen tillsammans med Sven X-et Erixons verk som gestaltar flyktingarna inne på museet.

Utställningen skildrar över 100 år av migrationshistorier. Det tidigaste verket i utställningen är från 1881 och skildrar tiden då cirka 1,3 miljoner svenskar emigrerade till Amerika. Från detta följer vi historien fram till idag av konstnärer som levt eller arbetat i exil, eller som har arbetat politiskt med migration som motiv. Klassiker som Gerhard Nordström, Sonia Delaunay-Terk, Peter Weiss och Lotte Laserstein visas sida vid sida med bland annat en grupp 1930-talsmålare från Lettland vars verk inte visats på närmare 50 år. För att binda ihop historien visas även samtida verk som på olika sätt kommenterar bilden av exil och förflyttning i dagens globaliserade värld.

Kilde: Malmö Konstmuseum

Malmö Konstmuseum

Malmöhusvägen 6
SE-201 24 Malmö

Alle dage 10-17

Entré til udstillinger
Under 19 år: Gratis

Kontakt

+46 (0)40 34 10 00

Migration: Spår i en konstsamling
11 okt 201923 feb 2020

Del

'Migration: Spår i en konstsamling'

Facebook