Michael Rakowitz: The Invisible Enemy Should Not Exist
14 sep 201912 jan 2020

Den amerikansk-irakiske konstnären Michael Rakowitz har tagit på sig en livsuppgift: att bevara de historier och minnen som är kopplade till platser och artefakter som inte längre existerar eller är spridna för vinden. Sedan 2007 har han arbetat med att återskapa de historiska objekt som försvann vid plundringen av Iraks Nationalmuseum i Bagdad 2003, i spåren av den amerikanska invasionen. Men istället för att reproducera föremålen i t.ex. sandsten eller brons väljer Rakowitz att nyttja varuförpackningar, konservburkar och andra bruksföremål från mellanöstern som på olika strapatsrika vis importerats till USA. Artiklar som en gång varit behållare för mat, tvättmedel och godis men som nu får rymma den irakiska diasporans minnen och historier.

Michael Rakowitz: The invisble enemy should not exist (Room G, Northwest Palace of Nimrud, Panel 21, detail, 2018. Courtesy Galerie Barbare Wien, Berlin. Foto: Nick Ash

Förstörelsen i Syrien och Irak är dock inte nationella tragedier utan är en förlust för hela mänskligheten, som Rakowitz uttrycker det. Efter ISIS härjningar så började han fokusera på att återskapa de statyer, reliefer och konstföremål som terrororganisationen har förvandlat till grus. Rakowitz säger själv att han önskar att projektet han kallar The Invisible Enemy Should Not Exist inte behövde finnas alls men resultaten är icke desto mindre häpnadsväckande. Till exempel utgör en skulptur ur projektet det senaste inslaget i utställningsserien The Fourth Plinth på Trafalgar Square i London; en bevingad tjur, en lamassu, gjord av tomma konservburkar som en gång var fyllda av söt dadelsirap.

Malmö Konsthall stora höstutställning 2019 kommer fokuseras på Michael Rakowitz Room G, Northwest Palace of Nimrud (2018), en serie reliefer som fanns i den historiska staden Nimrud, en gång det Assyriska rikets huvudstad. När ISIS 2015 kör bulldozers genom de sagolika tempelväggarna så var det 2627 år sedan platsen förstördes för första gången. Ett hisnande barbari mitt i civilisationens vagga. ”Jag kan inte skapa annat just nu”, säger Rakowitz. ”För de föremål som försvunnit behöver sitt spöke.”

The Invisible Enemy Should Not Exist har visats på flera betydande konstinstitutioner runt om i världen men vi är extra glada att kunna presentera Rakowitz imponerande projekt i just Malmö – en stad med 182 olika nationaliteter och en betydande irakisk och syrisk diaspora.

Malmö Konsthall

S:t Johannesgatan 7
SE-205 80 Malmö

Man-søn 11-17.

Gratis entré

Kontakt

+46 (0)40 34 60 00

Michael Rakowitz: The Invisible Enemy Should Not Exist
14 sep 201912 jan 2020

Del

'Michael Rakowitz: The Invisible Enemy Should Not Exist'

Facebook