Merike Estna: Spöke från framtiden, med minnen från förr
26 okt 201926 jan 2020

I Merike Estnas installationer förenas måleri, skulptur och performance och ofta blir betraktaren också en självklar del av verket. För första gången i Skandinavien presenterar nu Moderna Museet Malmö Merike Estnas säregna konstnärskap i en separatutställning där ett abstrakt bildspråk möter till synes enkla motiv hämtade från folksägner och mytologi.

Merike Estna: Bath for the vulture, filled with memories, my last, 2019. © Courtesy the artist. Foto: Stanislav Stepaško.

Estländska Merike Estna har under lång tid diskuterat och prövat måleriet som idé och handling. Med ett expressivt uttryck förenas ett abstrakt bildspråk som tycks hämtat från en digital tidsålder med motiv från mytologiska berättelser och folksägner. Hennes måleri tillåts expandera utanför spännramarna och dukarna, och tar över både utställningsrum och den mänskliga kroppen. Verken fungerar emellanåt som rekvisita eller objekt och antar skepnaden av både bänkar, bord, golv och bärbara klädesplagg. Genom sociala och performativa inslag bjuds betraktaren in till ett ömsesidigt, ibland subtilt, deltagande.

Merike Estna för också in traditionella konsthantverkstekniker, såsom keramik, i sina installationer. Och parallellt med de historiska referenserna syns även kommentarer till bland annat aktuella miljödiskussioner och feministiska perspektiv. Genom motivval, arbetsprocess och material leds betraktarens uppfattning och tolkning i flera riktningar som omfattar både filosofiska, politiska och personliga dimensioner. Inte sällan med hjälp av öppna poetiska titlar.

Utställningen Spöke från framtiden, med minnen från förr kombinerar verk från de senaste åren med flera nyproducerade arbeten och presenteras i två gallerirum på Moderna Museet Malmö.

Hos Merike Estna blir måleriet en levande och flytande substans med oanade möjligheter där det andliga möter det materiella. Hennes arbete tycks handla lika mycket om det specifika mediet i sig självt, som om den attityd och frihet som genomsyrar både processen och de sociala strukturer som kommer därur.

Kilde: Moderna Museet Malmö

Moderna Museet Malmö

Ola Billgrens plats 2-4
SE-211 29 Malmö

Tir-fre 11-18, lør-søn 11-17

Gratis entré

Kontakt

+46 852023500

Merike Estna: Spöke från framtiden, med minnen från förr
26 okt 201926 jan 2020
Kurator

Del

'Merike Estna: Spöke från framtiden, med minnen från förr'

Facebook