Majlis Agbeck och Johan Röing på Moderna Museet Malmö
25 maj 20196 okt 2019

Med skira trådar och trä som förvandlas tar Majlis Agbeck och Johan Röing plats på Moderna Museet Malmö. I två separata utställningar presenteras de båda Malmöbaserade konstnärerna med såväl äldre som helt nya verk.

Vid en första anblick är det två vitt skilda konstnärer som i sommar presenteras i varsitt galleri på Moderna Museet Malmö. Medan Majlis Agbeck arbetar med broderi och tunna, skira trådar använder Johan Röing vinkelslip och motorsåg när han bearbetar sina skulpturer. Men detta till trots förenas de i sin hantverkskunnighet, egensinnighet och stora respekt för materialet de har för händerna. Därför finns det på sätt och vis en tråd mellan de båda konstnärskapen och deras utställningar.

Majlis Agbeck, Efter Sommaren, kapitel 1, 2019. Bildupphovsrätt 2019/Johan Röing, Rosa, 2016, Johan Röing Bildupphovsrätt 2019.
Majlis Agbeck, Efter Sommaren, kapitel 1, 2019. Bildupphovsrätt 2019. Johan Röing, Rosa, 2016, Johan Röing Bildupphovsrätt 2019.

Majlis Agbeck (f. 1948) presenteras med ett tiotal verk i Högra galleriet på museets övre plan. I sina målningar och broderier skapar Agbeck besynnerliga världar där obestämbara djur är återkommande motiv. Hennes genomlysta bildvärldar, där tyngdkraften verkar vara upplöst, är mycket egna och liknar ingenting annat.

—Agbeck är en observatör som ger oss bilder av förnimmelser som är i en zon bortom orden. Konstnären är en mästare i att skala bort allt onödigt. Det är en tysthet och förundran i dessa bilder som andas ensamhet, men kan samtidigt vara en inbjudan om deltagande. Trådarna till världen utanför är mycket tunna och sköra. Hon broderar fram berättelser om ett försiktigt utforskande av relationer, av att närma sig en okänd värld utanför sin egen begränsning där inget är en självklarhet, säger Iris Müller-Westermann.

I det angränsande Nya Galleriet visas ett tjugotal verk av Johan Röing (f. 1958), som spänner över mer än fyra decennier varav några är helt nya. Johan Röing arbetar med en rad material, men i utställningen ligger fokus på hans träskulpturer.

Johan Röings både enkla och råa skulpturer föreställandes människor eller djur kan vid en första anblick påminna om verk från 1980-talets så kallade nya tyska vilda konst. Men Röings tillvägagångssätt är mycket mer känsligt. Med stor skicklighet och vördnad och än större tillit till sin intuition, hänger han sig åt materialet trä. Han bearbetar det med motorsåg och vinkelslip men förlorar aldrig dialogen med det.

—Johan Röings verk är i ständig förvandling, och han återvänder gärna till tidigare verk, där exempelvis äldre skulpturer kan omarbetas och prövas på nytt. Även om hans konst under årens lopp har rört sig från det figurativa till en större och större abstraktion, har Röings skulpturer behållit något arkaiskt och hemlighetsfull över sig, säger Iris Müller-Westermann.

Majlis Agbeck är född i Halmstad och började som målare. Efter konststudier i Malmö från 1969-1970 studerade hon på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1970-1975. Sedan 2004 har hon hittat tråden och broderiet som sitt primära sätt att uttrycka sig. Majlis Agbeck bor och arbetar idag i Malmö och Sjörup/Ystad.

Johan Röing är född i Malmö men tillbringade sin uppväxt i Tyskland. Han studerade på Staatliche Kunstakademie Düsseldorf mellan 1979-1986 med bland andra Tony Cragg som lärare. Han återvände till Sverige 1996 och bor och arbetar idag i Fuglie på Söderslätt och i Malmö.

Ingen pressvisning. Välkommen på vernissage 24 maj kl 19-22 i närvaro av konstnärerna. OSA till vernissagen senast 23 april till: press@modernamuseet.se

Kilde: Moderna Museet Malmö

Moderna Museet Malmö

Ola Billgrens plats 2-4
SE-211 29 Malmö

tir 11-17, ons-tor-fre 11-19, lør-søn 11-17

Kontakt

+46 852023500

Majlis Agbeck och Johan Röing på Moderna Museet Malmö
25 maj 20196 okt 2019
Kurator

Del

'Majlis Agbeck och Johan Röing på Moderna Museet Malmö'

Facebook