Jockum Nordström: Utan lykta
9 jun 202018 okt 2020

Anbefalet under Det skal du se! i uge 24
Vårens och sommarens stora utställning på Skissernas Museum presenterar Jockum Nordström, en av Sveriges mest uppmärksammade konstnärer.
Den kommande utställningen Utan lykta ger en unik inblick i Nordströms konstnärliga process. Skulpturer, kollage och en stor installation visas tillsammans med en mängd arbetsmaterial från ateljén.

Jockum Nordström Skissernas museum
Jockum Nordström: The Anchor Hits the Sand. Courtesy Jockum Nordstöm and David Zwirner.

I Nordströms egensinniga bildvärld möts verklighet och dröm, karaktärer från olika tider, natur, djur och arkitektur. Nordström växte upp i Stockholms förorter, och förortens arkitektur återkommer i flera av utställningens skulpturer och objekt.

Utställningens centrala verk, The Anchor Hits the Sand, är ett meditativt skuggspel med ljud, där Nordströms karaktäristiska pappersfigurer framträder i ett drömskt och föränderligt landskap bortom tid och rum. Ljudkollaget från en samling gamla stenkakor har satts samman i samarbete med Rudolf Nordström, konstnärens son. Presentationen på Skissernas Museum är den första i Sverige av The Anchor Hits the Sand, som är gjort med enbart analog teknik. Verket har tidigare visats på David Zwirner, London (2019). En första version av skuggspelet, Why Is Everything A Rag, visades på Contemporary Arts Center, New Orleans (2018).

I utställningen visas också en film som Jockum Nordström gjort i sitt hem och under promenader med sin hund i skogen. I ett annat utställningsrum lyfter Nordström fram verk från museets samling som talar till hans eget konstnärskap.

Kilde: Skissernas Museum

Skissernas Museum

Finngatan 2
SE-223 62 Lund

Tir-ons 11-17, tor 11-21, fre 11-18
Lør-søn 12-17

Entré til udstillinger
Studerende og under 25 år: Gratis entré

Kontakt

+46 (0)46 222 72 83

Jockum Nordström: Utan lykta
9 jun 202018 okt 2020

Del

'Jockum Nordström: Utan lykta'

Facebook