Ceija Stojka – en av de första romska konstnärer att skildra Förintelsen
30 jan 202123 maj 2021

”Om världen inte ändrar sig nu, om världen inte öppnar sina dörrar och fönster, om den inte skapar fred – verklig fred – så att mina barnbarnsbarn får en chans att leva i denna värld, kan jag inte förklara varför jag överlevde Auschwitz, Bergen-Belsen och Ravensbrück” (Ceija Stojka)

Ceija Stojka. Utan titel, 1995. Foto: Christa Schnepf.
Ceija Stojka. Utan titel, 1995. Foto: Christa Schnepf.

Ceija Stojka (1933–2013), uppvuxen i en kringresande romsk familj i Österrike, var knappt tio år gammal när hon blev deporterad till Auschwitz med sin mamma och andra familjemedlemmar. Hon överlevde tre koncentrationsläger (Auschwitz-Birkenau, Ravensbrück and Bergen-Belsen) innan befrielsen från nazisterna, som utplånade nästan hela hennes släkt. Först närmare fyrtio år senare bröt hon tystnaden och började, som en av de första romska kvinnor någonsin, berätta om sina minnen och upplevelser av Förintelsen under den nazistiska regimen. I flera böcker och över tusen målningar och teckningar har hon skildrat sin barndom.

I utställningen på Malmö Konsthall presenteras cirka 140 verk, tillsammans med hennes texter. Utställningen är tematiskt organiserad och följer Ceija Stojkas liv: före, under och efter kriget. Ceija Stojka saknade utbildning som författare och konstnär, hon var självlärd och målade snabbt med pensel eller med händerna. Styrkan i hennes verk ligger i hur hon låter ord och färg skildra ett barns känslor och upplevelser av Förintelsen. ”Auschwitz sover bara”, skrev Ceija Stojka 1994 på baksidan av en av sina målningar. För henne var det viktigt att inte glömma, och att påminna kommande generationer om att det kan hända igen.

Utställningen görs i samarbete med Ceija Stojka International Fund och i dialog med Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC) i Malmö. Curatorer är Noëlig Le Roux och Xavier Marchand. Ceija Stojkas verk har senast visats på Museo Reina Sofía, Madrid.

Kilde: Malmö Kunsthal

Malmö Konsthall

S:t Johannesgatan 7
SE-205 80 Malmö

Man-søn 11-17.

Gratis entré

Kontakt

+46 (0)40 34 60 00

Ceija Stojka – en av de första romska konstnärer att skildra Förintelsen
30 jan 202123 maj 2021

Del

'Ceija Stojka – en av de första romska konstnärer att skildra Förintelsen'

Facebook