Behzad Khosravi Noori: Professor Balthazar och monumentet över den osynliga medborgaren
18 maj 20198 sep 2019

Behzad Khosravi Noori. Malmö Konstmuseum. Pressefoto
Behzad Khosravi Noori. Malmö Konstmuseum. Pressefoto

Den 18 maj öppnar utställningen Professor Balthazar och monumentet över den osynliga medborgaren på Malmö Konstmuseum. De flesta minns barnprogrammet om den påhittiga och vänliga professorn men inte lika många känner till de kopplingar som serien har till världspolitik under kalla kriget.

Professor Balthazar är den påhittiga vetenskapsmannen som vill alla väl. Han bor i den färgglada och smått knasiga staden Balthazargrad och med sin magiska maskin kan han lösa medborgarnas alla problem. Konstnären Behzad Khosravi Noori såg serien om Professor Balthazar när han växte upp i 80-talets Iran, och delar barndomsminnet med människor över hela världen.

I utställningen utgår Behzad Khosravi Noori från minnet från Balthazarfilmerna för att dels titta närmare på de konstnärliga förutsättningar som påverkade produktionen av serien och dels utforska kopplingar till de stora världshändelserna. Professor Balthazar producerades 1967-1978 i forna Jugoslavien, mitt under det pågående kalla kriget.

Genom att följa Professor Balthazar, först till animationsstudion Zagreb Film (även kallad Zagrebskolan för animerad film) och vidare till den alliansfria rörelsen framträder en ny karta över politiska och konstnärliga förhållanden under kalla kriget. Den alliansfria rörelsen var ett förbund av nationer som stod utanför uppdelningen av öst och väst under kalla kriget, och enades kring ett fokus på antirasism, antikolonialism och fredssamarbete.

– Genom att förena barnkultur och världspolitik skapar Khosravi Noori ett nytt sätt att se på historien. Det är ett väldigt spännande konstnärligt grepp. Och det är viktigt, inte minst som en påminnelse om att historieskrivningen ser olika ut beroende på perspektiv, tid, plats och sammanhang, berättar Anna Johannson, intendent på Malmö Konstmuseum.

Behzad Khosravi Noori (född och uppvuxen i Iran, bosatt och verksam i Stockholm) doktorerar för närvarande vid Konstfack, Stockholm. Khosravi Noori arbetar forskningsbaserat med essäfilm, installationer och arkivmaterial. Med utgångspunkt i personliga minnen, och fokus på postkolonialism, utforskar han hur kulturella fenomen binder samman människor från olika kulturer.

Kilde: Malmö Konstmuseum

Malmö Konstmuseum

Malmöhusvägen 6
SE-201 24 Malmö

Alle dage 10-17

Entré til udstillinger
Under 19 år: Gratis

Kontakt

+46 (0)40 34 10 00

Behzad Khosravi Noori: Professor Balthazar och monumentet över den osynliga medborgaren
18 maj 20198 sep 2019

Del

'Behzad Khosravi Noori: Professor Balthazar och monumentet över den osynliga medborgaren'

Facebook