Ester Almqvist: Jag lever i två världar
1 dec 201822 apr 2019

Ester Almqvist har beskrivit sitt liv som att hon lever i två världar. I den ena är hon tillsammans med sina konstnärsvänner ”solmänniskorna”. I den andra levde hon tillsammans med sin gamla mor på den småländska gården Fogdeholm. I konstvärlden stod det modernistiska genombrottet för dörren men på gården stod tiden still.

Ester Almqvist: Självporträtt. Foto: Jönköpings läns museum

Ester Almqvist utbildade sig till konstnär när både samhället och konstlivet genomgick stora förändringar. Det var en brytningstid då allt fler kvinnor kämpade för sina rättigheter. När Ester Almqvist var 50 år fick kvinnor i Sverige rösträtt och ett par år senare valdes de första kvinnorna in i riksdagen.

Hon målade ofta motiv från gården och människorna som stod henne nära. Sekelskiftets många spänningar mellan industri och hantverk och stad och land är framträdande i Almqvists konstnärskap.

I utställningen som omfattar ett stort antal målningar och teckningar får vi följa Ester Almqvist från tiden på Valands konstskola i Göteborg och fram till de sista åren av hennes liv i Lund på 1930-talet. Men vi får också träffa flera av Ester Almqvists vänner, kolleger och lärare – Carl Larsson, Maja och Gustaf Fjaestad, Tora Vega Holmström, Siri Derkert och Vera Nilsson. Tillsammans ger de en bild av konstlivet runt sekelskiftet 1900.

Kilde: Malmö Konstmuseum

Malmö Konstmuseum

Malmöhusvägen 6
SE-201 24 Malmö

Tilgængelighed:

Niveaufri adgang - ja

Handicaptoilet - ja
Gratis for ledsager - ja

Tirs-søn 11-17
Tors 11-19

Entré til udstillinger
Voksen: 60 Kr.
Studerende: 20 Kr.

Kontakt

+46 (0)40 34 10 00

Ester Almqvist: Jag lever i två världar
1 dec 201822 apr 2019

Del

'Ester Almqvist: Jag lever i två världar'

Facebook